Stolen Goat cykeltröja
Cykeltröja

5 saker att tänka på när man köper cykeltröja

Att köpa rätt cykeltröja på nätet är inte helt enkelt, vad ska man tänka på när man köper? Har får du 5 bra tips som är värda att tänka på innan ditt nästa köp.

1. Passform

Det första du bör tänka på är hur tröjan ska användas. Ska du köra snabbt på till exempel landsvägscykel, mountainbike eller pendlingscykel så är det bra att ha en tröja som sitter thight emot kroppen. Detta minskar luftmotståndet betydligt, speciellt när man kommer upp emot och över 30km/t. Är man inte van så kan en cykeltröja som är thight kännas alldeles för liten. Tröjorna är gjorda för att man ska sitta i en cykelposition. Så dom är ofta korta fram och långa bak. Producenterna skriver ofta ”race” eller ”aero” på dom tröjor som är gjorda för att sitta thight. ”Standard” eller ”relax” kan användas för mer ”vanliga” tröjor.

Stolen Goat cykeltröja
Stolen Goat cykeltröja i ”rätt” storlek.

En del kläder har också lite silikon eller gummi längs innerkanterna på ärmar och mage/rygg. Detta gör att tröjan fäster sig i cykelbyxorna och armarna och inte fladdrar lika mycket eller glider runt.

Ett vanligt misstag när man beställer cykeltröjor är att inte se på måtten innan man beställer. Är du large i vanliga fall så är det inte säkert att du ska ha just den tröjan du kollar på i large. Storlekarna varierar väldigt mycket, det beror ofta på att tröjorna är gjorda i olika länder. En large i Europa är oftast inte det samma som large i Asien. Så ta fram måttbandet innan du beställer, det lönar sig!

2. Tyg

Man kan ju tänka sig att en tröja är gjord av ”funktionsmaterial”, men fullt så enkelt är det inte. Det att vi cyklister rör oss relativt snabbt igenom luften ställer till det lite. Många tröjor har lite tjockare tyg eller ”windstopper” funktion på bålen, medan på sidorna och på ryggen är tröjan mycket mer luftig för att transportera bort svett. En sådan tröja fungerar när det är lite kaldara, men det finns också superlätta tröjor som är gjorda för dom varmaste sommardagarna.

Merino ull är också ett material som börjar komma mer och mer i cykeltröjor nu. Man har lyckats göra tyget så tunt att det håller dig varm när det är kallt och du blir nerkyld när det är varmt. Oftast är dessa tröjor inte lika aerodynamiska, men det är en riktigt bra tröja att ha till dom lugnare rundorna eller till pendlingen.

3. Bakfickor

Det som skiljer en vanlig cykeltröja emot alla andra sportkläder är dom har två eller tre fickorna som tröjan har på ryggen. Här kan man lägga allt i från mobiltelefon, till bars, gels och extra slang, verktyg och en liten handpump. En del tröjor har också en extraficka med dragkedja där man kan lägga till exempel en bilnyckel utan att vara rädd att den ska trilla ur fickan.

Om man brukar ha mycket i bakfickorna så är det inte alla tröjor som är lika bra. Har man till exempel en för stor tröja så kan man uppleva att innehållet skumpar runt och nästan ramlar ur. Det samma kan hända om man har tröjor i väldigt elastisk material. Vissa cykeltröjor har annat tyg just kring fickorna som inte är elastisk just för att se till att innehållet hålls stabilt på plats.

4. Ärmar

Ärmarna på en cykeltröja kan variera lite också. Det har till exempel börjat komma något som producenterna kallar för ”laser cut sleeves”. Det vil säga att det inte är en söm längs ner, utan tyget slutar helt enkelt bara med ett väldigt fin kant. Materialet i ärmarna har då också lite stretch och det är oftast tröjor som är mer ”aero” och ”race” som har denna typen av ärmar.

5. Använd meshtröja

Har ni inte testat en meshtröja under cykeltröjan så börjar det bli dags! En meshtröjas funktion är att transportera bort svett. Den gör också att det blir ett lite luftlager mellan kroppen och cykeltröjan. Detta gör att man faktisk håller sig bättre nerkyld när det är varmt, även om man har ett extra lager på sig. Det gör också att man inte blir lika fort kall om man stannar, för det ligger inte lika mycket svett nära kroppen. Så har du inte en meshtröja, så bör du absolut testa!

Läs mer om meshtröjor här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.