Helena Enqvist
Ambassadör

Ambassadör Helena Enqvist

Vem är du då Helena?

Jag bor i Östersund och tillbringar mycket tid i Vemdalsfjällen runt min stuga i Storhogna. Jag bor tillsammans med lika cykelintresserade sambo Hasse. Jag har en dotter som fyller 19 om någon vecka och även hon gillar cykling. Vi är med andra ord en familj som lever efter mottot n+1 när det kommer till antal cyklar i familjen. När jag inte cyklar åker jag mycket längdskidor och älskar att vara ute. I skogen och på fjället och gärna med kameran runt halsen och fika i ryggsäck!

Helena Enqvist
Helena Enqvist

Jag tävlar för Fuji Racing Team/Frösö IF och hänger mycket med Happryride Östersund, ingen klubb men en stor facebookgrupp som cyklar tillsammans. Cyklingen för mig är en livsstil, där både tävling och cykling med andra har stor plats. Cyklingen är ett sätt att få rensa, hämta krafter och få röra på mig. Allra viktigast och den röda tråden i min cykling är glädje och nyfikenhet. Jag vill prova på saker, utmana mina gränser och försöka att få fler att upptäcka tjusningen med den här sporten!

Jag började cykla 2007 när jag spontananmälde mig till Vätternrundan utan att egentligen veta vad jag gav mig in på. Köpte min första racer då och blev fast i sporten. Gjorde ett par Vätternrundor till innan jag upptäckte mountainbike. Jag har de senaste åren tävlat i långlopp och förra året gjorde jag debut i XCO. Kör i veteranklass  och gör mitt sista år i D30.

Hur ser en drömdag på cykeln ut för dig?

Det är en dag med kaffe och lunch i cykelryggan tillsammans med vänner. Vi har åkt ut tidigt och tänker inte komma hem fören långt in på eftermiddagen. Vi hänger på fjällstigar och trycker på lite utför. Vi har inte särskilt bråttom utan njuter av att få vara ute och ta oss fram på tekniska stigar. Lunchhänget är långt och görs helst i solen med lite vyer och helst på en fjällplatå med ljungen att sitta på.

Vilken typ av cykling gillar du mest?

Jag gillar cykling i alla dess former. Började på landsvägen och hittade så småningom till stigcyklingen. Landsvägscyklingen har jag inte slutat med, den är bra distansträning och inget slår en tur i soligt väder, på fina vägar och med ett fikastopp. Att få cykla stig och fjäll är dock det som ligger mig varmast om hjärtat. Vintertid kör jag mycket fatbike. Den perfekta vintercykeln när man som jag bor i där det finns snö!

Vad har du för mål med cyklingen 2019?

Mitt stora mål är att prova på enduro som tävlingsform! Det finns inga ambitioner att placera mig bra utan bara få njuta av att vara nybörjare i en ny cykeldisciplin och få lära mig massor. Jag ser framemot det häng som blir på sådana tävlingar mellan specialsträckorna och känner en liten skräckblandad förtjusning i utmaningen och hoppas komma ned med kroppen i behåll! Andra mål jag har är att försvara mina medaljer från MTB-SM i XCE och XCO i D30. Även i år går SM på hemmaplan på Frösön.

Så ska jag också ut på ett riktigt stort äventyr. Tillsammans med två vänner ska vi köra loppet Offroad Finnmark. 30 mil stig, fjällterräng och vad vi förstår en del obanat. Loppet går i Alta i Nordnorge och ska bjuda på hissnade vyer! Vi har 42 timmar på oss och det stora målet är att komma i mål och njuta av något utöver det vanliga!

Vilken cykelgrej skulle du inte kunna leva utan?

Om jag skulle välja bara en sak så är det nog min cykelrygga. I den får förstärkningsplaggen och verktygen plats, de som behövs för turer på fjället, stigcyklingen höst och vinter. Dessutom får jag ned både energi och kaffetermos. På långlopp är ryggan nödvändig eftersom jag sällan har lagning. Då fylls den med energi och vätska! Om jag får säga en sak till är det nog min cykeldator. Jag älskar att analysera mina turer, se vart jag åkt, hur pulsen legat och så får jag in kartor i den. Perfekt för stigfinnarturerna och stravajakten som jag också gillar!

Hur kan man följa dig?

Mig kan man följa via min blogg på www.helenaenqvist.se, via min lite slumrande YouTube kanal med samma namn samt så finns jag Instagram under @helenaenqvist. Bloggen har facebooksida och jag driver också cyklig podd tillsammans med en lika cykeltokig tjej- Elna Dahlstrad. den hittar man på www.cykelpodd.se.

Och sist men inte minst, vad är ditt favoritplagg från goodlegs.se?

Det är utan tvekan vinterjackan coral från Santini. En jacka som jag har använt precis hela vintern. Den har fungerat fint för någon minusgrad ned till riktigt kyliga förhållanden som vi oftast har är uppe. Med lite tjockare underställ och en väst har jag varit varm! Lika snygg som den är har den varit funktionell. Bra fickor där allt får plats vilket kan vara svårt att hitta i andra märken för damer. Den har faktiskt fungerat lika bra till längdskidåkning också och sådant gillar jag. Att plagg kan användas till flera sporter!


Och med det tackar vi Helena och ser framemot mycket cykelglädje i både bild, text, podd och kanske till och med ett YouTube klipp!

Notis, Coral vinterjackan är nästan slut, men några ex finns i lager

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.