Santini Vega Xtreme Vinterjacka
Cykeljacka

Att köpa vinterjacka för cykling

När temperaturen börjar gå under 10 grader är det dags att börja tänka på lite varmare kläder. Här ger vi dig några tips på vad du ska tänka på när du köper vinterjacka för cykling.

1. Välg cinterjacka för rätt temperatur

Santini Vega Xtreme Vinterjacka
Santini Vega Xtreme Vinterjacka

Det absolut vanligaste misstaget när man köper vinterkläder på nätet är att köpa en för kall tröja. Begreppet ”vinter” är relativt. Det är helt andra temperaturer på vintern i norra Sverige än i norra Italien och faktum är att många vinterkläder inte riktigt är gjorda för svenska förhållanden. Så utgå ifrån temperaturer istället. Tröjorna som säljs här på Good Legs Cycling är alltid märkta med temperaturer och det vanliga är att dom är gjorda för temperaturer mellan -5°C och +5°C-. Ska man ha något som funkar under -5°C så får man oftast börja ta ett extra lager utampå sin vinterjacka, som till exempel en dunjacka, eller helt enkelt använda skidkläder.

2. Välj en vattentät vinterjacka

Men för Stockholm och söder om Stockholm så fungerar en ”vanlig” vinterjacka alldeles utmärkt.

En jacka som är vattentät kommer du att ha mycket mer användning för än en ”vanlig” jacka. Den kommer att fungera även dom dagarna då det är slask och när det är kring nollan. Att fukt utifrån tar sig in till kroppen är inte särskilt bra när det är kallt ute. Då blir man extra kall och jackan får nästa motsatt effekt.

vattentät vinterjacka
vattentät vinterjacka

Välj också en jacka som inte bara är impregnerat, men som har vattenskyddet inbyggt i materialet. Då kommer den inte tappa sin funktion när du tvättar den.

3. Välj rätt storlek

Alla cykeljackor har lite stretch i sig, men det om jackan sitter för thight kommer den inte hålla värmen lika bra. Och samma sak om det sitter för löst, då kommer det in kall luft under jackan. Så följ instruktionerna som står från leverantören och mät dig själv. Om du är mellan två storlekar så är det smart att gå upp en storlek. Det gör att du kan ha ett extra lager under och du kan använda jackan även när det är riktigt kallt.

4. Kolla in detaljerna

Många jackor har en hel del fiffiga detaljer som gör att plagget fungerar extra bra. Det kanske finns en extra vattentät ficka för mobilen? Det kanske finns fleece material vid halsen som gör den extra skön? Är dragkedjan vind och vattentät?

Kolla in detaljerna lite extra innan du köper, det är ofta dom som gör att jackan blir en favorit i vinter eller inte.

Santini Vega Xtreme Vinterjacka
Santini Vega Xtreme Vinterjacka med vattentät ficka för mobilen

5. Var beredd att betala lite extra

En bra vinterjacka för cykling kostar ungefär det samma som motsvarande kläder för skidor eller friluftsliv. Materialet som används är ofta producerat av stora producenter som Gore eller Polartec och det kostar helt enkelt en del pengar att producera dom här jackorna. Det positiva är dock att om du lägger ca 2000 kroner på en vinterjacka så har du en jacka som håller i flera år. Materialet är väldigt slitstarkt och tål också att tvätttas. Köper du också en jacka som är vattentät så kommer cyklingen på höst, vinter och vår att vara mycket roligare. Att frysa är nästan det värsta som finns!

Några av våra vinterjackor

2 kommentarer

 • M

  Jag har problem med vissa vinterjackor för löpning eller cykling, att de är för täta. Vid hög intensitet blir jackan blöt inifrån. Så länge jag är i rörelse är det inget större problem, men det går väldigt snabbt att bli kall när jag stannar. Kör oftast med en nätbrynjetröja i ull, och vindtätt skal (olika typer av jackor/material/märken). Men, det blir blött, trots att jag inte är en person som svettas särskilt mycket. Har ni några tips kring detta?

  • Anders

   Hej Monica!

   Jag har samma problem. Det finns såklart olika sätt att klä sig och olika typer jackor som fungerar olika bra, men för att vara helt ärlig så har jag bara hittat en lösning på problemet. Lösningen är inte att köpa en ny dyr jacka (även om jag gärna skulle önska att det var så), utan lösningen för mig är att helt enkelt ha mindre kläder när man kör hårt. Om jag till exempel vet att jag ska köra intervaller om det är -1 grad ute, så börjar jag med att ha 3 lager. Ulltröja, en vindtät hösttröja och en vinterjacka. När jag sen kör själva intervallerna så tar jag av vinterjackan. Notera att det är viktigt att ha ett vindtät mittenlager då. Är det kallare så kan man ta av mitten lagret istället. När man är klar så går jag tillbaka till 3 lager igen.

   Andra varianter är att ha med en tunn vindjacka eller en väst med i ryggfickan för att hela tiden justera så att man inte blir för varm eller för kall.

   Det är i alla fall hur jag gör. Jag försöker klä mig flexibelt, för det går inte att lita på att kläderna ska transportera bort all den svett man producerar när man kör hårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.