Mesh tröja från Biehler
Underställ

Mesh underställ för cykling

En mesh underställströja är en väldigt tunn tröja som man har under sin vanliga cykeltröja. Den transporterar bort svett och håller dig tempererad på cykelrundan.

Mesh underställ från Biehler
Mesh tröja från Biehler

Jag erkänner, det tog ganska lång tid innan jag upptäckte detta plagg. Jag hade länge sett proffsen köra med dessa “morfarströjor” under sina kläder och undrade vad dom sysslade med. Vissa av proffsen körde ju även med mesh underställ när det var ganska varmt. Det kan väl knappast vara bättre att ha ett extra lager när det är varmt? Som nordbo är man ju uppvuxen med ”lager på lager” taktiken och man tar på sig lager i takt med att vädret blir kallare. Men här har vi alltså ett extra lager som tydligen används också när det är varmt? Hur hänger det i hop?

Låt oss först kika lite närmare på mesh underställs tröjan. Den är konstruerad så att den består av en massa små hål. Och dessa små hål blir i sin tur till små luftfickor när man har en annan tröja över. Och då börjar ni ana vad som händer här. Det blir lättare för svett att transporteras bort ifrån huden och luftfickorna håller också värmen lite extra när det är kallt, och tvärt om, dom håller en nerkyld när det är varmt. Lite som ull alltså. Vätska blir också kallt precis innan den omgörs till ånga och är också en anledning till att man blir lite mindre nerkyld när denna process inte händer precis på huden.

Hur funkar mesh underställ?

Låt oss först kika lite närmare på tröjan. Den är konstruerad så att den består av en massa små hål. Och dessa små hål blir i sin tur till små luftfickor när man har en annan tröja över. Och då börjar ni ana vad som händer här. Det blir lättare för svett att transporteras bort ifrån huden och luftfickorna håller också värmen lite extra när det är kallt, och tvärt om, dom håller en nerkyld när det är varmt. Lite som ull alltså. Vätska blir också kallt precis innan den omgörs till ånga och är också en anledning till att man blir lite mindre nerkyld när denna process inte händer precis på huden.

Dom som har cyklat med mig vet att jag svettas väldigt mycket… Efter 15 min kan jag trycka hjälmen mot pannan och trycka ur en halv deciliter svett ur hjälmen. Men när jag kör med meshtröja så är jag mycket torrare efter passet och att sitta ute en stund efter passet eller stanna och fika mitt i ett pass blir mycket mer behagligt då det helt enkelt är väldigt mycket mindre svett som kan bli kall när man stannar.

Om man googlar lite i ämnet så ser man att det är delade meningar kring mesh underställ. Vissa använder det vid varje pass, medan andra inte tycker att det funkar alls. Det verkar också gå en gräns när det blir för varmt och fuktigt, så fungerar det inte längre, men detta är knappast ett problem vi har många dagar per år här i Sverige.

Men om du inte har provat så är det helt klar värd ett försök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.