Uncategorized

Slutet för Good Legs Cycling

För ett år sedan startade jag goodlegs.se. Då sa jag att jag skulle ge projektet ett år, utvärdera och därefter lägga en plan för ett eventuellt år två. Nu har den tiden gått och jag har beslutat att inte fortsätta vidare med Good Legs Cycling.

Good Legs Cycling startades av mig, Anders Andersen, i Augusti 2018. Jag tycker om e-handel, cykling och cykelkläder så jag tänkte, varför inte? Drömmen är ju att kunna jobba heltid med något man älskar. Så jag drog igång. Efter några veckors jobb så var det mesta på plats och jag började på hösten med att sälja vinterkläder från Santini och Stolen Goat. Jag satte ganska tidigt ett mål om att ge ”projektet” ett år. Först vintersäsong för att få igång allt, sen sommar säsong för att se hur långt jag kunde ta det. Det har hela tiden varit ett sidoprojekt och jag har jobbat ca 90-100% som IT konsult och det är det jobbet som har satt mat på bordet. Men hur har det gått för goodlegs.se då?

Ekonomi

Låt oss börja med ekonomin. Förväntningen var att jag skulle gå lite med förlust första året. Lager, marknadsföring, utrustning, e-handels platform osv skulle kosta lite. Något mål för hur mycket jag skulle sälja hade jag inte. Men om jag kollar nu så har jag omsatt för cirka 300.000 och är faktisk rätt nöjd med det. Snittordern är på över 1000 kronor. Men jag har lagt ner kanske 350.000 totalt i lager och marknadsföring. Så inte total misär. Jag har kvar lite lager och kommer sälja ut det så gått det går så kanske man hamnar ungefär på 0 ändå. Men med det sagt så är jag ganska långt i från att ta ut en lön på detta. Då måste omsättningen upp tio gånger. Minst. Nu skickar jag ca 1 paket per dag i bra perioder. Jag måste skicka 10 för att det ska börja likna något. Helst 15-20. Det hade jag koll på innan jag startade, men nu börjar jag förstå vad som krävs för att nå upp till den volymen.

TTT. Ting Tar Tid

Beställa kläder, packa, fixa webbsidan, uppdatera Instagram, lämna paket hos posten, bokföring osv osv. Allt detta tyckte jag var superroligt i början, men det tar 5-10 timmar per vecka och jag har också ett vanligt jobb + familj. Så vi pratar 45-50 timmars arbetsveckor ett tag nu om man räknar mitt vanliga jobb också. Det är i och för sig inget problem för mig så länge dom timmarna är flexibla och så länge det är givande arbete. Jag kan vara hemma med familjen i hyfsat tid, men måste ofta jobba efter barnen har lagt sig. Sen tränar jag också 6-10 timmar per vecka. Och så är jag ungdomsledare i sonens MTB klubb en till två kvällar i veckan. Det är inte många timmar över till annat då. Så om man håller på med en sidosyssla som detta så måste det vara väldigt givande om man ska fortsätta med det.

Returer

Returer är en av e-handelns stora utmaningar. Kunder förväntar sig gratis returer, men det är allt annat än gratis. Jag skulle gissa att 15-20% av produkterna kommer i retur. Så om jag skickar 5 paket så kommer 1 tillbaka. Pengar tillbaka, byta till andra produkter osv. Det är ju vad som krävs om man ska ha bra service, men det är dyrt, tråkigt och tidskrävande.

Sälja sälja sälja

Jag jobbar på dagarna som utvecklare inom e-handel. Det tekniska med att sätta upp ”butiken”, fixa en e-handels lösning, få till Klarna betalningslösning, jobba med email listor, system för post hantering, och liknande fixade jag på några dagar när jag drog igång. Super roligt var det 🙂 Att skriva produkttexter tog kanske två veckor. Supertråkigt… Men allt det där är lätt. Det är ”bara” jobb. Att få kunder att komma till butiken, det är super svårt. Att få dom att köpa något är också super svårt. Här har jag inte lyckats som jag vill. Jag vet en massa saker jag skulle kunna göra för att förbättra denna delen, men allt tar tid. Producera bättre content, beskriva produkter bättre, göra videos, bättre kampanjer, bundla produkter bättre, merförsäljning, en bättre prisstrategi, lojalitetsprogram, utöka produktsortimentet, jobba med recessioner osv. Men varje sådan grej finns det ju en person eller i vissa fall ett team som jobbar heltid med på en stor e-handels sida. Jag kan göra allt många saker bättre än det är i dag, men det är väldigt mycket hårt jobb som måste göras för att ta det till nästa nivå.

Produkterna

Stolen Goat och Santini har verkligen varit två grymma varumärken att jobba med. 0 klagomål på Stolen Goat (!) och endast några få på Santini, men där har Santini fixat alla problem gratis. Och feedbacken på produkterna är grym. Så det har varit underbart ur det perspektivet. Det ända jag har saknat är lite mer MTB och gravel kit. Har haft massa idéer, men att ta in ett till varumärke kostar väldigt mycket i lagerkostnad. För att sälja en tröja måste man ha minst 4 modeller i lager för att en kunden ska kunna jämföra och ta ett köpbeslut. Och man måste ha tröjan i olika storlekar. Jag har försökt sälja en del Santini modeller med längre leveranstid, det vill säga att jag beställer från Santini först när kunden beställer från mig. Det funkade ok på våren, då var Santini väldigt snabba och kunden hade sina produkter efter kanske 5 dagar. Men så fort Giro de Italia drog igång så blev fick dom sjukt mycket att göra och leveranstiderna gick upp en hel del så den strategien fungerade inte. Så ända sättet att få nöjda kunder är nog att ha lager i Sverige. Men då tar man en högre risk. En del produkter jag trodde skulle sälja bra säljer inte alls så då sitter man där med en massa kläder i en hög…

Ambassadörer

Något av det roligaste med hela detta har varit att se hur bra ambassadör kampanjen blev. Jag fick över 200 sökande och valde ut 4 underbara ambassadörer. Och det är så kul att dom också bär varumärket vidare. Till Helena, Oskar, Ronny och Magdalena: Ni har blivit en liten del av goodlegs och jag är så sjukt tacksam och glad varje gång jag ser er bilder eller video på era cykelrundor i fina kläder. Stort tack! Jag har bara haft förmånen att träffa Oskar och Magdalena, men hoppas jag träffar Ronny och Helena snart! 

Så hur blir det då? Vad händer nu?

Under sommaren så har jag pendlat mellan: ”nä nu pallar jag inte mer”, till: ”fasen vad roligt det är, jag kör!”. Men att fortsätta som det är nu är inget alternativ. Antigen så måste jag skala upp detta och gå ner i tid på mitt vanliga jobb eller så måste jag sluta. Ett tanke har också varit att skapa ett eget klädmärke, men det skulle också vara otroligt mycket jobb och dessutom inget som man bör göra själv, då bör man vara några stycken.

Så jag beslutat att inte fortsätta med vintersäsongen. September blir sista månaden och jag kommer inte ta in några fler kläder nu. Just nu rear jag ut för 30% med koden ’goodlegs’. Och om ni har tålamod så kommer jag öka den procenten längre fram, men storlekarna försvinner snabbt.

Century CX

Dom kläderna som inte är sålda ut September får man möjlighet att köpa på Century CX. Det är ett gravel event som bland annat ambassadör Oscar Ekstam håller i. Då går alla pengar från försäljningen direkt till Suicide Zero som jobbar för att radikalt minska självmord i Sverige. Jag kommer själv att cykla också och det känns underbart att kläderna faktisk kan göra lite GOOD. Anmälan öppnar i 1. september och det är begränsat med platser. Så jag hoppas vi ses där!

Tack!

Jag kommer sakna alla ni kunder som kommer med härliga kommentarer och lägger ut fina bilder. Men cykelkläderna lever kvar, hoppas ni fortsätter cykla i dom i lång tid framöver! Och hoppas ni fortsätter beställa Stolen Goat och Santini kläder från andra håll.

Nu rullar jag vidare, vi ses på stigarna och vägarna!

Cykliga hälsningar, 
Anders Andersen / @andmagand

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.